Sutienul este un simbol care divizează. Unii îl consideră o invenție ridicolă, alții un instrument de emancipare.
Din perspectivă științifică, cea mai cunoscută cercetare despre sâni și sutiene a apărut în urmă cu câțiva ani.
Cercetătorul în știința sportului Jean-Denis Rouillon, profesor la Universitatea Franche-Comte din orașul Besançon din Franța, a condus o echipă care a efectuat un studiu de 15 ani privind efectul sutienelor asupra a 330 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, potrivit IFL Science.
Descoperirile au sugerat că purtarea unui sutien de la o vârstă fragedă nu a contribuit în niciun fel la susținerea decolteului, la reducerea durerilor de spate sau la prevenirea lăsării sânilor.
„Din punct de vedere medical, fiziologic, anatomic, sânii nu au niciun beneficiu dacă li se refuză gravitația. Dimpotrivă, se lasă mai mult cu un sutien”, a declarat profesorul Rouillon într-un interviu pentru France Info.
Cercetătorii cred că femeile tinere ar fi obținut mai mult tonus și țesut mamar dacă nu ar fi folosit sutien. În cadrul studiului, la femeile care au încetat voluntar să mai poarte sutien s-a observat o ridicare a sfârcurilor cu 7 milimetri în comparație cu femeile care au purtat sutien în mod obișnuit.
Sutienele ar putea împiedica circulația și ar reduce tonusul sânilor în timp, susțin cercetătorii studiului.
„Pentru femeile mai tinere, nepurtarea sutienului ar determina o creștere a producției de colagen și elasticitate, ceea ce îmbunătățește ridicarea sânilor în curs de dezvoltare”, a declarat dr. Stafford Broumand, care nu a avut legătură cu studiul, pentru Refinery29.
Desigur, multe femei poartă sutiene din alte motive decât doar pentru a reduce lăsarea sânilor.
Echipa recomandă prudență în privința concluziilor generale din această cercetare, deoarece femeile din studiu nu sunt reprezentative pentru întreaga populație. Profesorul Rouillon consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul potențial – pozitiv sau negativ – pe care îl pot avea sutienele și admite că acestea sunt rezultate preliminare.
Prima țară europeană care acordă concediu menstrual femeilor
Femeile abuzate sexual sunt de șapte ori mai predispuse să se sinucidă
O afecțiune rară a pielii poate fi corectată cu ajutorul unei terapii pe bază de gene de colagen
Oamenii care fac sport au o toleranță mai mare la durere, arată o nouă analiză